Kirsebergsstaden

Kirsebergsstaden är en speciell stadsdel i Malmö, inte bara för den ovanligt kuperade terrängen. En trivsam mix av småhus och bostäder och ett rikt kulturliv bidrar till att skapa en unik karaktär av gemytlig småstad.

Här finns skolor, grönområden och ett eget centrum med affärer, restauranger, vårdcentral, bank, bibliotek och apotek. I Backarna, som Kirseberg kallas i folkmun, har vi lägenheter i flera fastigheter. De flesta hittas i våra låga femtiotalshus, omgivna av öppna, gröna gårdar.

Historia

Kirseberg användes så tidigt som på 1500-talet och kommer förmodligen från det danska ordet för körsbär och alla körsbärsträd som växte här. Ungefär samtidigt brändes ”häxor” på bål och senare fanns det även en galgbacke här.
Under början av 1900-talet var området en typisk arbetarförstad. Stadsdelen växte snabbt i takt med Malmös expansion och delar av den tidens byggnader finns ännu kvar.

Malmös nya fängelse byggdes 1914, strax norr om Kirsebergsstaden. Mölledals kvarn som står vid Bulltoftaskolan flyttades till Kirseberg 1901. 1931 föddes Kirsebergs hittills största filmstjärna på Östra Fäladsgatan – Anita Ekberg. Våra hus är byggda mellan 1920 och 1978 och ritade av bland andra Jacobsson & Tullberg arkitektbyrå.

Ladda upp en bild

Ladda upp en bild

Ladda upp en bild

Här kan du ladda upp dina egna bilder tagna i något av MKB:s bostadsområden eller på en fastighet.

Bildgalleri

Bild: Göran JohanssonHögamöllegatan/Vattenverksvägen

Lediga lägenheter

Det finns inga lediga lägenheter i området just nu.

Lediga parkeringsplatser

Det finns 3 lediga bilplatser i området.

Se vilka parkeringsplatser som är lediga

Finns i området

  • Mataffär
  • Lekplats
  • Vårdcentral
  • Grundskola
  • Förskola