Renovera och förnya i lägenheten

Din lägenhet är ditt hem. Det är du som vet bäst hur du vill ha det. Blommig fondtapet, klinker innanför dörren i hallen eller målade väggar. Det som är viktigt för oss är att du inte förstör något och att du kanske behöver återställa saker du gjort innan du ska flytta.

Lägenhetsunderhåll

Hos MKB finns fram till 2024 två möjliga sätt för underhåll inne i lägenheten.

Lägenhet hyrd före 1 september 2015

I lägenhet hyrd före den 1 september 2015 (förutom studentbostäder, viss nyproduktion och fastigheter vi kört av privat värd) har underhållet gjorts som ett valfritt lägenhetsunderhåll. Det betyder att du som kund väljer när det är dags att tapetsera, måla, slipa golv eller byta golvmattor. Kostnaden för det arbetet läggs på din hyra och du betalar en fast summa i månaden ett visst antal år.

Du som bor i en lägenhet med valfritt lägenhetsunderhåll kommer fram till 2019-12-31 kunna beställa VLU-åtgärder som läggs som tillägg på avtalet men du kan också välja att gå över till det nya systemet för inre underhåll.

Lägenhet hyrd efter 1 september 2015

I lägenhet som är hyrd efter 1 september 2015 samt studentbostäder, viss nyproduktion och fastigheter vi kört av privat värd kommer det i hyran att ingå inre underhåll av din lägenhet efter ett visst tidsintervall. Det betyder att du vart 12:e år har rätt att få utfört målning/tapetsering av väggar, tak, garderobsdörrar och köksluckor, vart 20:e år har rätt att få bytt golvmattor eller slipning av parkett och vart 20:e år har rätt till utbyte av vitvaror i kök.

Du kan välja att byta system

Du som redan bor hos oss kan välja att gå över till det nya systemet från och med den 1 september. Om du väljer hyra där inre underhåll görs efter viss tid kommer din hyra att höjas med 6,85 %.

Måla

Om du vill förändra snabbt är målning bra. Du kan välja att göra det själv eller köpa tjänsten via oss eller någon annan. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört.

Tänk på att om du väljer färger som är väldigt starka, mörka eller specialla på annat vis så kan du behöva måla om innan du flyttar.

Visste du att MKB endast använder färg som når de rekommendationer som Kemikalieinspektionen ger i sitt PRIO-arbete. Välj gärna en färg som är vattenbaserad och miljömärkt! Tänk på att tomma färgburkar ska hanteras som farligt avfall.

Spika och borra

Om du behöver spika eller borra för att få upp en vägghängd TV är det såklart OK. Men även här gäller att du kan behöva återställa väggen (spackla igen hål och måla) innan du flyttar.

Spika och borra inte på tider när det kan störa dina grannar, knacka gärna på och kolla med dem när det passar om du ska göra något större jobb.

Tapetsera

Att tapetsera är lättare än någonsin med easyup tapeter och fondväggar. Du kan välja att göra det själv eller köpa tjänsten via oss eller någon annan. Tänk på att det ska vara fackmannamässigt utfört och om du väljer färger eller mönster som är starka, mörka eller specialla på annat vis så kan du behöva återställa väggarna innan du flyttar.

Vad gör jag med det gamla?

Tänk på att gamla möbler, lampor, mattor och annat grovavfall inte får slängas i miljöhuset eller i andra gemensamma utrymmen. Det orsakar brandrisk, skapar arbetsmiljöproblem för MKB:s personal och entreprenörer och gör det svårare för dina grannar att sortera och slänga sitt avfall. Kontakta ditt områdeskontor för information om närmaste container för grovavfall.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Antal röster

387 positiva röster och 324 negativa röster.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+

prislista

Om du vill att MKB ska måla eller tapetsera dina väggar eller lägga nytt golv så hittar du prislistorna här.

Prislista lägenhetsunderhåll 
Prislista lägenhetsunderhåll (högt i tak) 

Tillval

Vill du ha en diskmaskin, tvättmaskin eller spis med varmluftsugn kan det gå att välja till. Kontakta din fastighetsutvecklare.