Lägenhetsunderhåll

Med lägenhetsunderhåll menas målning/tapetsering av väggar, slipning av golv, byte av golvmattor och vitvaror. Hos MKB finns fram till 2024 två möjliga sätt att betala för underhåll inne i lägenheten.

Din lägenhet finns i ett av två system för underhåll:

  1. Underhållshyra, du har rätt att med olika tidsintervaller få till exempel nya tapeter, målning eller golv utan extra kostnad på din hyra.*
  2. Valfritt lägenhetsunderhåll, du beställer det underhåll du vill ha och betalar för det på din hyra.

Du kan kontakta kundtjänst för att få veta vilket system din lägenhet omfattas av.

Periodiskt underhåll

Du har rätt till underhåll med vissa tidsintervaller, fråga vid visningstillfället eller ta kontakt med din lägenhetsutvecklare för att få veta tidsintervallerna för just din lägenhet.

Lägenhetsutvecklaren gör underhållsplaner och bedömningar av hus och lägenheter, tillsammans med hen kommer du fram till rätt åtgärder där du bor. Du behöver inte flytta när arbetet pågår utan arbetet sker när du bor i lägenheten. Generella tidsintervaller för underhåll är att du vart 12:e år har rätt att få utfört målning/tapetsering av väggar och tak samt vart 20:e år har rätt att få bytt golvmattor eller slipning av parkett och utbyte av vitvaror i kök.

Valfritt lägenhetsunderhåll

Du som bor i en lägenhet med valfritt lägenhetsunderhåll kommer fram till 2019-12-31 kunna beställa valfria underhållsåtgärder.

Byta system

Du som har valfritt lägenhetsunderhåll men vill gå över till underhållshyra får ett påslag på din hyra med cirka 6,85 %. Kontakta lägenhetsutvecklaren på ditt område, du kommer i kontakt med hen via kundtjänst 040-31 33 00. När du väljer att gå över till underhållshyra så besöker vi dig för att gå igenom vilket underhåll som kommer att göras och vilka valmöjligheter du har. Åtgärderna och hyrespåslaget utförs alltid inom 6 månader.

*Periodiskt underhåll gäller för alla lägenheter uthyrda efter den 1 september 2015, studentbostäder, lägenheter vi köpt av annan fastighetsägare och viss nyproduktion.

Frågor och svar

Om jag har mycket VLU i lägenheten idag men vill gå över till det nya systemet?

Det går bra! Du som redan bor hos oss kan välja att gå över till periodiskt underhåll från och med den 1 september. I samband med det slutar du per automatik att betala för all VLU på din hyra och din hyra kommer att höjas med cirka 6,85 %.

När gjordes det senast underhåll i min lägenhet?

Kontakta din husvärd eller vår kundtjänst för att få veta när underhåll är utfört i just din lägenhet.

I min hyra ingår inre underhåll och jag vill ha ommålat fast det inte har gått 12 år.

Om underhållsskicket är bristfälligt och det inte är du som vållat det kan MKB komma att utföra förtida underhåll. I andra fall erbjuds du möjligheten att köpa ommålning via oss och betalar restvärdet enligt SABO:s nyckeltal för lägenhetsreparationer.

* förutom alla studentbostäder, alla hus i Västra hamnen, nyproduktion från och med 2014 och fastigheter vi köpt av privat värd.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Antal röster

20 positiva röster och 10 negativa röster.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+