Lägenhetsunderhåll

Med lägenhetsunderhåll menas målning/tapetsering av väggar, slipning av golv, byte av golvmattor och vitvaror. Hos MKB finns fram till 2024 två möjliga sätt att betala för underhåll inne i lägenheten.

Lägenhet hyrd före 1 september 2015

Om du bor i lägenhet hyrd före den 1 september 2015* kan du välja att

  • beställa underhåll som ett valfritt lägenhetsunderhåll. Kostnaden för det arbetet läggs på din hyra och du betalar en fast summa i månaden under ett visst antal år.
  • gå in i det nya systemet för lägenhetsunderhåll och med en höjd månadshyra på cirka 6,85 % ha rätt till att vart 12:e år få utfört målning/tapetsering av väggar, tak, garderobsdörrar och köksluckor, vart 20:e år få bytt golvmattor eller slipning av parkett och vart 20:e år utbyte av vitvaror i kök.

Du som bor i en lägenhet med valfritt lägenhetsunderhåll kommer fram till 2019-12-31 kunna beställa VLU-åtgärder.

Lägenhet hyrd efter 1 september 2015

I lägenhet som är hyrd efter 1 september 2015 samt studentbostäder, viss nyproduktion och fastigheter vi köpt av privat värd ingår det i hyran inre underhåll av din lägenhet efter ett visst tidsintervall.

Det betyder att du vart 12:e år har rätt att få utfört målning/tapetsering av väggar, tak, garderobsdörrar och köksluckor, vart 20:e år har rätt att få bytt golvmattor eller slipning av parkett och vart 20:e år har rätt till utbyte av vitvaror i kök.

Frågor och svar

Om jag har mycket VLU i lägenheten idag men vill gå över till det nya systemet?

Det går bra! Du som redan bor hos oss kan välja att gå över till det nya systemet från och med den 1 september. I samband med det slutar du per automatik att betala för all VLU på din hyra och din hyra att höjas med cirka 6,85 %.

När gjordes det senast underhåll i min lägenhet?

Kontakta din husvärd eller vår kundtjänst för att få veta när underhåll är utfört i just din lägenhet.

I min hyra ingår inre underhåll och jag vill ha ommålat fast det inte har gått 12 år.

Om underhållsskicket är bristfälligt och det inte är du som vållat det kan MKB komma att utföra förtida underhåll. I andra fall erbjuds du möjligheten att köpa ommålning via oss och betalar restvärdet enligt SABO:s nyckeltal för lägenhetsreparationer.

* förutom alla studentbostäder, alla hus i Västra hamnen, nyproduktion från och med 2014 och fastigheter vi köpt av privat värd.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Antal röster

26 positiva röster och 61 negativa röster.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+