Ta hand om din lägenhet

Du är ansvarig för din lägenhet och att den sköts på rätt sätt. För att den ska hållas fin, hel och ren finns en hel pärm med instruktioner som vi sammanfattat här. Tveka inte att höra av dig till din husvärd, om du känner dig osäker på något.

UPPHÄNGNING

Upphängning i en betongvägg

För att sätta upp något på en betongvägg ska du använda dig av en plugg som är avsedd för betongväggar.

Upphängning i en gipsskiva

Använd dig av rätt fästdon för att inte skada väggen eller det som sätts upp. Välj fästdon efter storlek och tyngd på det som ska sättas upp. Spik och X-krok för lättare föremål och skruv med plugg eller metallexpander för tyngre. För mer information se lägenhetspärmen alternativt USB-minnet.

Upphängning på kakel

Använd självhäftande utrustning som självhäftande krokar eller magneter.

Förbjudet att borra i kakel!
Du får inte under någon omständighet borra i kaklet i badrummet och köket. Ett borrhål genom kaklet är permanent och varje hål är också ett hål genom det skyddande tätskiktet. Det finns flera alternativ för dig som snabbt och enkelt vill montera praktiska och snygga saker på badrumsväggarna eller stänkskyddet i köket. Leta efter självhäftande utrustningar som till exempel självhäftande krokar eller självhäftande magneter.

RENGÖRING

Du behöver oftast bara

  • vatten
  • milt rengöringsmedel typ handdiskmedel
  • mjuk trasa

för att få bort de flesta smutsfläckar och hålla rent i din lägenhet.

Det finns några undantag där du behöver använda dig av andra rengöringsmedel eller andra rengöringsmetoder för att avlägsna mer envis smuts. För mer information se lägenhetspärmen alternativt USB-minnet.

Parkettgolv

Gör som daglig rutin att dammsuga ditt trägolv med en dammsugare med ett fast borstmunstycke. Smuts och damm kan repa golvet när det sitter för länge.

Små smutsfläckar på golvet tar du bort med en lätt fuktad trasa. I normala fall behövs inte våttorkning av trägolv mer än en gång varannan månad. När du gör det ska du fukttorka med en hårt urvriden microfiberduk samt torka torrt omgående. Var försiktig om du använder dig av ångtvätt. Använd den lägsta nivån på apparaten och förflytta den hela tiden den får inte vara på samma plats för länge då skadas golvet.

Duschväggar och kakel

Kalk och smuts samlas i din dusch på duschväggarna och kaklet. Dra enkelt med en gummiskrapa över kaklet och duschväggen efter varje dusch så förhindrar du att kalk i vattnet fastnar på duschväggarna och kaklet. För envisa fläckar finns fler tips i lägenhetspärmen alternativt USB-minnet.

Balkong

Sopa eller dammsuga regelbundet upp grus, löv, cigarrettaska och annan smuts som ligger på balkongplattan. Då och då bör du rengöra balkongplattan med vatten och ett milt rengöringsmedel, typ handdiskmedel. Detta för att slippa få svåra fläckar och missfärgningar.

Målade ytor

Rengöring av en målad vägg sträcker sig till att torka bort eventuella fläckar. Tvätta ytan nerifrån och upp för att undvika smutsränder. Du ska torka med en lätt fuktad trasa -gnid försiktigt för att inte skada färgen! Taket är målat och behöver rengöras då och då. Använd en lätt fuktad trasa och gnid försiktigt för att inte skada färgen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Antal röster

3 positiva röster och 4 negativa röster.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+