Område Gamla Staden

Sjöbergska palatset Licens:Creative Commons Erkännande Dela likaSjöbergska palatset restaurerades 2012-2013. Det byggdes 1893-94. Arkitekt var Alfred Arwidius. Byggherre var Axel Paulus Sjöberg.

I de spännande och storslagna kvarteren i Gamla Staden har såväl kungligheter som andra storheter bott genom tiderna. Våra lägenheter finns på några av Malmös mest historiska och attraktiva adresser.

Gamla Staden är området som ligger mellan Kungsparken och Drottningtorget, från de charmiga kullerstensgatorna på Väster till det pampiga Stortorget och Caroli. Här bor man mitt i centrala Malmö bland butiker, kaféer, krogar och restauranger, biografer, museer och all tänkbar service!

Sjöbergska palatset

2012 restaurerade MKB Fastighet AB Sjöbergska palatset med hjälp av bland annat stenkonservatorer och dekorationsmålare. Huset är byggnadsminnesmärkt och restaureringen skedde med metoder och material som är anpassade till byggnadens ålder, karaktär och kulturhistoriska värden.
– Dekorationsmålningen är ett unikt projekt. Hantverkarna försökte återskapa äldre målningar utifrån gamla fotografier i kombination med en intressant nytolkning. De 120 år gamla fönsterna fick tillbaka sin gamla färgsättning och de målades åter i linoljefärg. Istället för att byta ut skadad sten i fasaden användes ett naturhydrauliskt stenlagningsbruk, vilket är en relativt ny produkt i Sverige, säger Johanna Hadmyr, byggnadsantikvarie hos Sweco Architects, som övervakade restaureringen.

Sjöbergska palatset uppfördes 1893-94 efter ritning av arkitekt Alfred Arwidius. Byggherre var Axel Paulus Sjöberg, en av stadens mest framstående industrientreprenörer. I direkt anslutning till palatset finns tillhörande fabrikskomplex bevarat, uppfört 1860-1911. Här pågick verksamhet fram till 1930-talet, då fabriksverksamheten flyttade ut ur innerstan. Bybyggelsen i kvarteret är den sista samlade byggnadsmiljön i Malmö där både bostadshus, fabriks- och magasinsbyggnader finns bevarade. För att säkerställa denna unika urbana fabriksmiljös kulturhistoriska värde fattades beslut om byggnadsminnesförklaring 1987 och sedan 1998 ägs fastigheten av MKB Fastighets AB.

Ladda upp en bild

Ladda upp en bild

Ladda upp en bild

Här kan du ladda upp dina egna bilder tagna i något av MKB:s bostadsområden eller på en fastighet.

Creative Commons

Du godkänner att dina bilder publiceras på MKB Fastighets AB:s webbplats.

Bildgalleri

Bild: MKB Fastighets AB Licens:Creative Commons Erkännande Dela likaMassimo Villoresi, dekorationsmålare från Toscana Decor, är en av de duktiga hantverkarna som restaurerar Sjöbergska palatset i Malmö.

Lediga lägenheter

Det finns inga lediga lägenheter i området just nu.

Lediga parkeringsplatser

Det finns 2 lediga bilplatser i området.

Se vilka parkeringsplatser som är lediga

Finns i området

  • Mataffär
  • Lekplats
  • Butiker
  • Apotek
  • Vårdcentral
  • Förskola