Vi hälsar på hos...

Södra Garn - (Snart) 100 år av garn på Södra Förstastadsgatan.

Sedan 1924 huserar garnbutiken Södra Garn på Södra Förstadsgatan 93. En av Malmös äldsta butiker vars affärsidé, att sälja kvalitetsgarn till Malmöborna, har hållit i snart 100 år. Butiken har genom åren haft sju olika ägare, alla kvinnor, och just nu är det Eva Brandt som förvaltar butikens kulturarv och för traditionen vidare.

- Jag har tidigare ägt en ostbutik på Triangeln, men 2010 var jag redo att göra något nytt. En dag gick jag förbi Södra Garn och bestämde mig helt enkelt för att fråga: "Du funderar inte på att sälja butiken?". Jo, visst gjorde hon det! Jag har inte ångrat det en dag. Jag tycker att det är så mysigt här och jag verkligen glad för min lilla butik, säger Eva Brandt.

För nybörjare och erfarna
Här finns allt för både den erfarne handarbetaren till nybörjaren som vill prova på virkning eller stickning. Från klassiskt bomullsgarn till hampa-, silkes- och bambugarn och inte minst ekologiskt och återvunnet garn som efterfrågas mer och mer. Dessutom finns här inspiration och mönster i överflöd. Dessutom bjuder Eva gärna sina kunder på den expertis och kunskap som hon själv har samlat på sig under åren.

Facebook viktig kanal
- Även om butiken snart fyller 100 år gäller det att hänga med i tiderna. När jag tog över butiken såldes här även trikåer och underkläder, men jag ville ha en renodlad garnbutik. Samtidigt är det inte alltid lätt att konkurrera med e-handeln så jag får hitta nya vägar att nå kunder. Nu är till exempel Facebook en viktig kanal för mig och det är så många nya kunder hittar hit, säger Eva.

Turisterna hittar hit
Även om man kan tro att stickning och virkning hör en äldre generation till så hittar fler och fler yngre glädjen i handarbete. Stammisar blandas med nya kunder och även turister hittar till Södra Garn ibland. Och det är kanske inte så konstigt, när Eva berättar om Södra Garns bidrag till Malmö:
- Att sticka och virka gör en harmonisk och lugn. Det är avkopplande i denna stressiga värld. Alla som kommer in säger att det är så att sätta sig med sin stickning eller virkning, och det om något är ett bidrag till staden, säger Eva.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Antal röster

3 positiva röster och 0 negativa röster.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+