Tips på smart förvaring

Upplever du att din lägenhet inte räcker till för alla prylar. I så fall är du långt ifrån ensam. Förvaring är ett av svenskarnas vanligaste problem i hemmet. De utrymmen som orsakar mest huvudbry är garderoberna, köket och hallen. Här bjuder våra stylister på några enkla tips till smartare förvaring i din lägenhet.

KonMari metoden

Det första du kan tänka på är att göra en ordentlig utrensning. Mari Kondo är japanskan som gjort sig ett namn genom att använda ”KonMari metoden” Den går ut på att rensa ut allt som inte ger dig glädje.

  • Skapa en målbild – vad vill du uppnå med rensningen?
  • Välj vad du vill ha kvar – vad blir du t ex glad av?
  • Rensa efter kategori och inte efter plats t ex kläder för sig, papper för sig.
  • Rensa i rätt ordning t ex kläder, böcker, papper, fotografier…
  • Rensa först – organisera sedan efter föremål.
  • Förvara stående för att spara utrymme och få en bra överblick.

När du väl gjort din utrensning, sålt eller skänkt bort onödiga saker kan det ändå vara bra att maximera din förvaring på ett bra sätt.

5 enkla tips till bättre förvaring

Om du har liten golvyta i hallen kan det vara smart att bygga på höjden. Utnyttja utrymmet ovanför garderoben, sätt upp extra hyllor eller varför inte väggkrokar eller andra upphängningsvarianter i anslutning till garderoben. Hyllor ovanför dörrkarmen, som är målade med samma färg som väggen, bidrar till smidig förvaring som knappt syns.


Har du en avlång hall med en viss bredd kan det vara smart att kika på gardinlösningar som går från tak till golv med gardinskenor i taket. Tyger mjukar upp och gör hallen mer hemtrevlig, samtidigt som det lyfter in färg och struktur i inredningen. Du behöver inte bygga nytt för att skapa denna garderob. Den kan lätt integreras i befintliga lägenheter och döljer snyggt sådant som inte är så kul att ha framme.


Sängen är en möbel som ofta tar mycket plats. Kolla upp om du kan köpa högre ben till din säng så att du får plats med lådor under sängen Lådor med hjul och viklock blir ett smidigt sätt att lägga undan saker som används mindre sällan. Det finns även sänggavlar som har förvaring inbyggt.


I ett barnrum kan det vara en god idé att investera i en loftsäng där själva sängen höjs mot taket och golvytan frigörs. Under sängen skapas sedan utrymme för soffa, tv eller skrivbord. Tänk smart och köp möbler med inbyggd förvaring.


Täcken, filtar, kuddar och säsongskläder som inte används dagligen tar minimalt med plats om de packas ner i vakuumpåsar istället. Investera i snygga förvaringsboxar som kan bli en del av inredningen.

Har du fortfarande mycket saker kvar i ditt hem efter att du gått igenom alla dessa tips? Tänk då på att hålla en enhetlig färgskala i hemmet på dina saker, då upplevs helhetsintrycket mindre rörigt.

LYCKA TILL!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Antal röster

5 positiva röster och 0 negativa röster.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+