Hyresgäster i Nydala är först i världen med teknik som tvättar rent i kallt avjoniserat vatten utan tvättmedel

Hyresgästerna i två höghus i bostadsområdet Nydala i södra Malmö har ett världsunikt tvättrum. Tillsammans med dem testar vi en teknik som möjliggör för ett 70-tal kunder att tvätta med minimal miljöpåverkan.

I ett skåp finns en anläggning som filtrerar vattnet och avjoniserar det. När det avjoniserade tvättvattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen.
– Inget mer köp av tvättmedel och sköljmedel och dessutom tvättar maskinerna med kallvatten, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB. Detta är något som vi är först i världen med att erbjuda.

Energibesparing

I alla tvättstugor hos MKB Fastighets AB tvättas 6 miljoner tvättar per år. De flesta med vatten som är uppvärmt 40 grader eller mer. Att tvätta med kallvatten ger en stor energibesparing. Miljövinsten är större än att vattnet inte behöver värmas upp. Att tvätta utan tvättmedel och sköljmedel sparar miljön. Inga utsläpp, inga förpackningar som blir sopor och mindre risk för allergier.
– Vi vill medverka till ett ekologiskt hållbart Malmö, säger Magnus Röman. Genom att testa denna lösning hoppas vi hitta ett av de sätten som kan hjälpa oss att nå våra högt ställda mål.

Följer och utvärderar

I sex månaders tid mäts elförbrukning, vattenförbrukning och kundnöjdhet.
– Detta är ett av två projekt med tvättrum i framkant som vi första halvåret mäter extra noga med kundenkäter och förbrukningsavläsare, säger Magnus Röman. I det andra tvättrummet har vi 30-gradigt vatten och maskiner som självdoserar biotekniskt framställt tvättmedel.

Frågor och svar

Vad händer med bakterier, kvalster och sporer?

De som finns kvar efter tvätt blir du av med genom att torktumla din
tvätt i program skåpstorrt.

Dela den här sidan: