Fler kunder kommer att få tvätta utan tvättmedel i kallvatten

I ett år har hyresgästerna i ett hus i bostadsområdet Nydala fått tvätta i kallvatten utan tvättmedel och sköljmedel. Hållbarhetsprojektet har pågått under 12 månader. Vi kan se att energianvändningen minskar och det är bra. Nu kommer vi att testa vidare i ytterligare en tvättstuga.

Som fastighetsbolag har vi en stor möjlighet att påverka till exempel energianvändningen och vi har högt satta miljömål. En liten sak kan få stor effekt om det är många som gör det. Att tvätta i vatten som inte är uppvärmt är en sådan sak. Vi har över 700 tvättstugor i våra fastigheter. Varje år görs det totalt 6 miljoner tvättar i dessa. De flesta av dem med vatten som är uppvärmt till 40 grader eller mer.

- Tekniken var redan testad gällande tvättresultat och miljömärkning. Det vi ville se var om den minskade energianvändningen och om den skulle fungera i en helt vanlig tvättstuga. Det gör den, kunderna har bokat och använt tvättstugan som vanligt. Men vi märker att ny teknik kräver mycket kommunikation så det kommer vi att arbeta vidare med, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB.

FAKTA
Tekniken som används tvättar rent med hjälp av avjoniserat vatten. När vattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen. Därefter sköljs smutspartiklarna ut med sköljvattnet vilket leder till att textilerna blir rena. Tekniken fungerar lika bra i kallt vatten.

Pressmeddelande

Dela den här sidan: