Artikel Greenhouse vinner hållbarhetspris

Idag tilldelades Greenhouse i Ekostaden Augustenborg Malmö stads pris för hållbart byggande - Gröna Lansen. Greenhouse är ett spjutspetsprojekt för hållbar livsstil och ägs av det allmännyttiga bostadsbolaget MKB Fastighets AB. Greenhouse är ritat av Jaenecke Arkitekter AB.

Licens:Creative Commons Erkännande Dela lika

- Vi är stolta och glada över det fina priset. Med Greenhouse har vi utvecklat hyresrätten och gjort det möjligt att leva hållbart med en unik möjlighet till odling mitt i stan. Greenhouse är ett spjutspetsprojekt som vi drar lärdomar av för att använda i annan nyproduktion men också i våra befintliga bostadshus. Det finns många att tacka för att Greenhouse har blivit ett framgångsrikt koncept. Inte minst våra kunder som har flyttat in och som förvaltar och utvecklar Greenhouse på ett föredömligt sätt, säger Terje Johansson, vd på MKB Fastighets AB.

Juryns motivering:
"Med rötterna i odling utforskar Greenhouse lösningar för en klimatsmart livsstil. Visualiserad energi- och avfallshantering och delade faciliteter underlättar vardagspusslet samtidigt som det blir lätt att göra rätt. Greenhouse tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet."

Fakta Greenhous
Greenhouse är ett av Sveriges främsta projekt inom energi, miljöteknik, odling, hållbar livsstil och social gemenskap. Greenhouse är en förtätning och uppgradering av ett tidstypiskt bostadsområde från 1950-talet. Greenhouse består av tre sammanhängande delar: ett fjortonvåningshus med 44 odlarlägenheter, tolv etagelägenheter samt det gamla tvätteriet/förrådet med ekoprofilförskola och en ny takträdgård. Totalt 56 bostäder. Arkitekt är Kenji Miyazu, Jaenecke Arkitekter AB. Entreprenör är NCC.

Bilpool, cykelverkstad och mycket mer
Varje odlingsbalkong är 22 kvadratmeter stor och indelad i två odlingszoner. På gården finns ett gemensamt växthus. I garaget finns laddstolpar för två elbilar samt bilpooler med elbilar. För cyklar finns en egen garageport samt en cykelverkstad med verktyg och instruktionsfilmer för att kunna sköta om sin cykel. Det finns även två lådcyklar att låna.

Passivhus
Greenhouse uppfyller kraven för passivhus och miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld – den högsta märkningen för bostäder med lågt energibehov och en sund inomhusmiljö. Greenhouse byggstartades 2013 och invigdes i juni 2016.

Forskning
Energimyndigheten har beviljat drygt 1,3 miljoner kronor i forskningsanslag för två olika studier om och hur Greenhouse boendelösningarna har effekt på de boendes livsstil samt om och hur dagsljusinsläppet påverkats av miljöklassificeringarna. Forskningsprojekten genomförs i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och White Arkitekter.

Dela den här sidan: