Fotoutställning om det gamla Limhamn

Här kan du se ett smakprov från MKBs fotoutställning om det gamla Limhamn! Välkommen att se fler intressanta bilder på Rörtornsgatan 7 i Limhamn. Till och med september är det öppet tisdagar kl 13-15 och onsdagar kl 15-19. Ej övriga dagar.

Söndagspromenad på Strandgatan
Söndagsnöjet för hela familjen på 1910-talet var en promenad vid stranden. I bästa söndagsstassen strosade man längs Strandgatan och Strandparken, stannade och pratade med bekanta eller väntade in spårvagnen för att se vilka sommargäster den förde med sig. Det vita huset till höger var Per Gåramans hus, ett av de första fiskarhusen på Limhamn.

Linnégatan 60, 69, 71 och 72
Husen här byggdes mellan 1948 och 1951. Hela Linnégatan var ett nav och här gick spårvagn nummer 4. När den anlades fick Linnégatan som en av de första gatorna i Malmö gatubelysning.
Området vid korsningen Västanväg/Linnégatan var till stora delar ängsmark innan områdes bebyggdes av MKB. Husen byggdes efter samma ideal som tidigare i funkis med få detaljer i tegel som utsmyckning och rymliga trädgårdar som låg vända bort från gatan. Det gula teglet dominerade. Få hade bilar när husen byggdes, så parkeringsplatser var inte aktuellt. Man tog sig till jobbet antingen med spårvagn eller med cykel.

Cementfabriken på 1970-talet
I de runda baljorna blandade man kalken (till cementen). Detta cementvatten kallades "sluring". Vi gissar att det är därifrån namnet på MKBs nya kvarteret Sluringen kommer. Sluring kan också syfta på en maträtt och ett steg i det militära.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+