100 sommarjobbare och vikarier hos MKB i sommar

Varje sommar tar MKB emot ett hundratal sommarjobbare från skolorna i Malmö och Malmö stads projekt Ung i sommar. De arbetar ute i MKBs olika bostadsområden under fyra veckor med att måla, rensa rabatter, klippa häckar och städa gårdar. Kort och gott att hålla helt rent och snyggt utomhus.

- Vi gör detta för att vi vill att så många som möjligt ska få ett första sommarjobb, skapa nya kontakter och komma in på arbetsmarknaden, säger Nurgül Eminovska, chef sociala projekt på MKB.

En del av ungdomarna bor hos MKB men har kanske inte tänkt på att bostadsbolaget också är en stor arbetsplats. I förra årets utvärdering kom det bland annat fram att det var "ett glassigt jobb" och "kul att vara här men en del arbetsuppgifter var trista, därför vill jag studera vidare".

De har fått nya kontakter och erfarenheter
Alisia Tairovic, , 15 år och Vanessa Rrahmani 16 år, målar bänkar på Seved. Det är Alicias första jobb.
- Det känns bra, jag har lärt känna nya personer eftersom vi kommer från olika skolor, säger hon.
- Jag har fått mycket erfarenhet från mina olika jobb. Vi är ju inte vana vid jobblivet, att komma i tid, ta med sig lunch och sånt, säger Vanessa.

Kan leda till anställning
Många av MKBs sommarjobbare träffar vänner som de aldrig skulle ha träffat annars och de upptäcker nya stadsdelar i Malmö. Arbetet bidrar med andra ord till nya erfarenheter, möten, upptäckter och i vissa fall leder det till anställning.
- En av mina kollegor som arbetar som lägenhetsutvecklare började på MKB som handledare för unga sommarvikarier, säger Nurgül.

Vill bli läkare i framtiden
Både Alicia och Vanessa vill bli läkare när de blir äldre. Men först väntar sommarlov och första lönen.
- Vi ska shoppa för våra pengar, säger de med ett leende.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+

Alisia och Vanessa