Grönt & skönt på Ekotorgets dag

I går fylldes Augustenborgs torg med musik, mat och besökare. Butikerna flyttade ut, folk testade, smakade, lekte och pratade på Ekotorgets dag.


- Vår mission är att berätta hur kul det är att återvinna saker. Det är bra för miljön, ekonomin och kreativiteten, sa Erika Jacobs Lord som driver The Upcycle Collective tillsammans med Rebecca Edwards.
De satt utanför sin butik och jobbade med barnaktiviteter med full uppsikt över Augustenborgs torg som badade i sol och musik.

- Vi missar aldrig ett evenemang på torget, sa Maha Zinab kom med sina tre döttrar. De har bott i Augustenborg i 12 år och tycker att det hänt mycket nytt efter att Greenhouse byggdes.
- Det är lite svårt att gå på styltor, men jag har testat innan på skolan, sa Sanna Abou Sweid, 11 år.

Farligt nära de vingliga styltorna stod odlargruppen och sålde plantor. Gunilla Ericson startade gruppen för sex år sedan och de träffas fortfarande två gånger i veckan för att odla och skörda en massa gott.
- Vi har pallkragar med jordgubbar, tomater, chili, paprika, pumpa och mycket mer. Vill du vara med är det bara att komma till Norra Grängesbergsgatan 35 så får du lådor och jord av MKB, sa Gunilla som sålde ihop med Eva Lund.

Femåriga Laila Abou Sweid passade på att plantera växter i de stora urnorna mitt på torget. Hon vattnade ordentligt så att de ska växa och frodas.
Till nästa vår har kanske hennes plantor blivit fina blommor som besökarna kan njuta av från nya sittplatser. MKB ska nämligen bygga en ny möbel i trä längs med ena sidan i bästa solläge.

Mingel, hopprep, såpbubblor och inspiration tog kanske lite på krafterna, men ingen behövde gå hungrig från Augustenborg. Det fanns pizza, falafel, kakor och brasilianska Tapioka att mumsa på.
- Tapioka är som en taco fast ekologisk, vegansk och glutenfri. En typisk brasiliansk rätt gjord av cassavarot, berättade Fabio Saraiva Schott som kommer från Brasilien och säljer Malmös enda Tapioka.

Dela den här sidan:

Ekomys på torget

- Jag har kunder från hela Malmö som kommer och provar ekologiska bärsjalar, säger Emma som driver butiken Trollmors. Lilla Lo, 11 månader, trivs i sjalen.