Från pampigt palats till toppmodernt kvarter - nu fylls Sofia med nytt liv

I dag börjar ett helt nytt kapitel i kvarteret Sofias historia. På just den platsen i Rörsjöstaden där det slottsliknande Dahlgrenska palatset tidigare låg, pågår just nu inflyttning i MKBs nybyggda kvarter.

Det är svårt att tänka sig att Dahlgrenska palatset tidigare fanns precis här. En slottsliknande byggnad där främst kvinnor över 65 år fick lov att bo. De som möter upp i dag är mestadels unga människor. Det gamla palatsets trädgård som sägs ha varit fylld av japanska körsbärsträd, hagtorn och syrenhäckar har nu förvandlats till ett supermodernt kvarter med bostäder, träningsanläggning, förskola och café. Det enda som minner om forna tider är ett tjusigt gjutjärnstaket som till stora delar har bevarats.

Några inflyttare får frågan om de känner till platsens historia och hur de ska göra för att skapa hemkänsla i sina nya lägenheter.

-Jag känner inte till platsens historia, men vi har faktiskt pratat om att vi ska ta reda på den, säger Nathalie som flyttar in tillsammans med Erik. Hon tycker att naturfärger och träd ger bästa hemkänslan. Nathalie och Erik kommer närmast från Bunkeflostrand och vill nu bo närmare sina jobb.

Fredrik som tidigare bott på Segevång känner inte heller till Dahlgrenska palatset.
-Det beror kanske på att jag bara bott i Malmö i 15 år, säger han.
Fredrik gillar speciellt fasaden på Sofia och ska inreda sin nya lägenhet i industriell stil.
-Jag ville flytta till nytt och större och ska dessutom börja jobba på polisen rakt över gatan, säger Fredrik.

-Jag borde kanske känna till Dahlgrenska palatsets historia eftersom jag är gammal malmöbo, säger Melinda. Hon flyttar från en 1940-talslägenhet på Ellstorp och hemkänslan löser hon genom att få hit alla sina kära ägodelar.
-Jag ville flytta till något nytt och modernt, men det är tufft att flytta ensam, säger hon.

Läs mer om Rörsjöstadens historia och Dahgrenska palatset här

Dela den här sidan: