Gammal Malmöhistoria bevaras i nytt kvarter

MKBs nybyggda kvarter Sofia i Rörsjöstaden är byggt på en plats där det en gång låg en slottsliknande byggnad – Dahlgrenska palatset - omgiven av en praktfull trädgård. Ett stycke vacker Malmöhistoria som vi på MKB tycker är värd att bevara. Därför har vi skapat en historisk fotoutställning i och runt kvarteret Sofia.

1903 stod Dahlgrenska palatset klart på den plats där vårt omtalade och supermoderna kvarter Sofia ligger idag. Det var en pampig, slottsliknande byggnad med en trädgård fylld av japanska körsbärsträd, hagtorn och blommande syrenhäckar. I den generöst tilltagna trevåningsbyggnaden flyttade mindre bemedlade, skötsamma Malmöbor in. Förvaltningen sköttes av Dahlgrenska stiftelsen.

Dahlgrenska palatset ritades av Axel Johan Anderberg, som bland annat står bakom Kungliga Operan, Naturhistoriska riksmuseet och Oscarsteatern i Stockholm. I huset fanns 10 tvårummare och 24 enrumslägenheter med kök samt en trerumslägenhet för sysslomannen. Lägenheternas kök var spartanska och det fanns gemensamma toaletter på varje våning. Huset hade även ett kapell där man höll bönestund varje söndag.

Med tiden blev det enorma stenhuset omodernt. I kranarna rann bara kallvatten, fasaden var sliten och det fanns ingen centralvärme. Under 60-talet fick stiftelsen allt svårare att hitta hyresgäster och man bestämde att palatset skulle rivas. Även om många sörjde över att ett så unikt och vackert hus skulle försvinna, fanns det inga pengar till renovering.

Onsdagen den 15 mars 1978 rullade den första grävskopan in på tomten och rivningen av Dahlgrenska palatset började. Palatset fick stå i 75 år men enligt grävmaskinisten som deltog i rivningen var huset välbyggt och skulle kunna klara att överleva flera sekel.

För att bevara platsens historia har MKB, tillsammans med Malmö Muséer, Malmö Stadsarkiv och Malmö Stadsbyggnadskontor skapat en unik fotoutställning med berättelser som syns i trapphus och vid entréer.

Ta del av foton och berättelser om Rörsjöstaden och Dahgrenska stiftelsen

Dela den här sidan: