Huset där relationerna inte är rostiga

Mitt emellan den lummiga parken, kanalen och de vackra sekelskifteshusen i Rörsjöstaden har ett nytt kvarter vuxit fram. I ett modernt hus med uppseendeväckande arkitektur finns nu 166 nya bostäder. Kvarteret Sofia har sedan byggstart väckt stor uppmärksamhet i Malmö med sin omdiskuterade rostiga fasad, men faktum är att kvarteret Sofia var MKBs mest populära hus att flytta till under 2018. Idag får huset Kasper Kalkon-priset som varje år delas ut till årets fulaste byggnad.

- För oss är insidan det viktigaste, men det ska erkännas att vi i början tyckte att fasaden var ganska ful. Men den har tagit sig med tiden! Plattorna har ändrat färg och nu tycker vi att det är riktigt snyggt, säger Marcus Månsson och Caroline Skogh som sedan ett par veckor bor i en tvåa i Sofia.

Kundernas mest populära hus
Fasaden i corténplåt skiftar färg och har idag en varm roströd nyans som minst sagt satt Kvarteret Sofia på kartan. Utformningen och uppmärksamheten i media har bidragit till att det snabbt blivit ett av MKBs mest populära och eftertraktade hus. Lägenheterna varierar i storlek från ettor till femmor och unga singlar, pensionärer och barnfamiljer har här blivit goda grannar.

I februari flyttade familjen Curovic in i Sofia. Här bor Daniel och Gertrude med sina två barn Gaspar, 6 år och Lucie, 2,5 år, i en fyra på 103 kvm. Varma minnen från basketplanen som låg på platsen när Daniel var ung var en bidragande orsak till att familjen ville flytta just hit.

- Nu är vi på plats och trivs jättebra, även om det har varit en del barnsjukdomar som det blir i ett helt nybyggt hus. Vår husvärd har varit väldigt hjälpsam och nu fungerar allt som det ska. Vi är förväntansfulla på hur huset med tiden kommer att se ut, samtidigt som det rent estetiskt är så mycket mer än den rostiga fasaden som gör huset. Vi tycker särskilt om de vita pelarna och den stora hörnentrén, säger Daniel Curovic.

Bra täckning i plåtlådan
Kerstin och Björn Andersson har hunnit bo in sig. I december lämnade de en stor villa för en modern och lättskött trea med alla bekvämligheter. Det som lockade paret till stan var bland annat den moderna utformningen, den stora altanen, garageplats och hiss från källaren.

- Jag var rädd att ljuden från bussarna, brandbilarna och polisbilarna på Drottninggatan skulle störa men vi hör ingenting. När vi berättar att vi bor i kvarteret Sofia får vi ibland frågan "Men! Har ni någon mobiltäckning i den plåtlådan?" Javisst har vi det! Dessutom tycker vi att det är ett vackert hus. Man måste ju bygga i sin tidsanda!, säger Kerstin Andersson.


Inga rostiga relationer mellan grannarna Diro Emmanuel Thierry, Caroline
Skogh
, Kerstin Andersson och MKBs husvärd Lars-Göran Nilsson.

Fakta
Kvarteret Sofia tilldelades i dag Kasper Kalkon-priset som varje år delas ut till årets fulaste byggnad. Initiativtagare till priset är organisationen Arkitekturupproret och vinnaren utses genom en omröstning på Facebook. Priset delas ut samma dag som Sveriges Arkitekter delar ut Kasper Salin-priset – ett av Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris som tidigare bland annat tilldelats station Triangeln i Malmö.

Dela den här sidan:

Tack för priset!

Vi på MKB tycker att det är roligt att kvarteret Sofia fick priset!

Vi är övertygade om att vår fula ankunge förvandlas till en vacker svan när cortenstålet i fasaden fått rosta klart. Sofia är en av MKBs mest påkostade produktioner, där kvalitet och utformning har prioriterats. Och huset är faktisk oerhört populärt redan idag. Tusentals Malmöbor köade till de 166 lägenheterna. Aldrig tidigare har så många sökt lägenhet i ett enskilt hus hos oss.

Var tid har sin charm
Många av de hus som idag älskas av landets invånare har haft en motig uppväxt, till exempel Stockholms Riksdagshus eller "Feskekörkan" i Göteborg som väckte mycket debatt under sin uppförandetid. De omgivande sekelskifteshusen i Rörsjöstaden är väldigt vackra, men var tid har sin arkitektoniska charm. Staden och dess arkitektur måste givetvis, precis som allt annat, få utvecklas med tiden. Vi går ju inte fortfarande omkring i cylinderhatt, lyssnar på trattgrammofon och kör runt i T-ford.

Gammal kärlek rostar aldrig
Kanske behöver kvarteret Sofia åldras litet innan alla Malmöbor uppskattar henne fullt ut? Tills dess bidrar hon åtminstone till nyfikenhet, samtal och ett livfullt, modigt inslag i staden. Vi tror att kärleken växer fram med tiden, och gammal kärlek rostar aldrig!

/Emma Cedermarker Oumar
Fastighetschef