Fem tips för dig som cyklar

Ebiker i Limhamn säljer elcyklar och lådcyklar och servar alla typer av cyklar. Andreas Woxmark är cykelexperten som har koll på vad som är viktigt att tänka på och vanliga misstag som kan vara bra att undvika.

1. Många oljar kedjan för sällan och en del tar för mycket olja, då blir det geggigt och drar till sig grus vilket sliter onödigt mycket. Olja kedjan en gång i månaden med lagom mycket olja, allra enklast är att köpa en sprejflaska med olja och spreja på, säger han.

2. Att en kedja hoppar av har nog de flesta råkat ut för. Kedjan måste spännas ibland, kan du inte göra det själv så lämna in den på service. Kedjan ska max gå att dra ut några centimeter, annars är den för lös.

3. Ett vanligt problem är punktering. Köp inte de billigaste däcken. Det är värt att lägga lite extra på bra däck, de står emot punktering bättre och har mycket bättre grepp. Billiga däck har hårdare gummi som lättare går sönder.

4. För att din cykel ska hålla så länge som möjligt, låt den stå under tak om det går eller köp ett mc-skydd som skyddar mot regn. Åtgärda fel direkt, väntar du för länge blir det ofta dyrare att fixa.

5. Ska du pendla långt är det värt att investera i en bra cykel. Tänk också på att en elcykel kräver ett helt annat underhåll eftersom den körs många fler mil än en vanlig cykel.

3 steg till en vårfixad cykeln

1. Rengör cykeln. En smart och enkel produkt är waterless wash som du bara sprejer på cykeln och putsar, sedan är det klart. Du behöver inte blaska med vatten. (Men annars funkar diskmedel och vatten).

2. Rengör kedjan. Enklast är att spreja på avfettningssprej, låt torka och spreja på olja. På detta sätt slipper du använda vattenslang.

3. Kolla däcken. Är de slitna (det ser du om mönstret är bortslitet) behöver de bytas.

- Vill eller kan du inte fixa detta själv? Lämna in cykeln på service. Då gör vi en grundlig besiktning och rengör den, oljar kedjan, ställer in växlarna och ser så att den är säker att köra med, säger Andreas.

Dela den här sidan: