Sysselsättning
Att öka sysselsättningen och minska utanförskapet är en viktig del i att bygga en stad. MKB skapar möjligheter till sommarjobb, feriejobb, lärlingsprogram och fritidsaktiviteter som en brygga till arbetslivet. Genom att erbjuda olika anställningsformer öppnar MKB dörren till arbetsmarknaden för fler invånare. MKB ställer även krav i upphandlingar genom sociala klausuler för att skapa möjligheter för unga vuxna att komma närmare arbetsmarknaden.
Biljett till Framtiden
MKB har sedan 2018 samarbetat med Arbetsförmedlingen och anställt långtidsarbetslösa kvinnor som arbetar som gårdsvärdar i våra bostadsområden med inre och yttre skötsel av fastigheterna. Kvinnorna är anställda på heltid under ett år och arbetet varvas med undervisning i svenska. Biljett till framtiden startades som ett projekt med fem kvinnor har nu växt och är en naturlig del av bolaget. Sedan starten har cirka 100 kvinnor fått möjlighet till praktik och anställning.
Satsningen har många vinnare. Arbetet bidrar till ökad trivsel och trygghet genom rena och välskötta gårdar samtidigt som kvinnorna får ökade kunskaper och erfarenheter som krävs för motsvarande eller liknande arbete hos andra arbetsgivare. Genom deras arbete blir kvinnorna också goda ambassadörer och förebilder i våra bostadsområden.
Utbildningsprogram ger jobb
MKB vill skapa flera vägar in på arbetsmarknaden och erbjuder lärlingsprogram, traineeprogram samt praktikplats för de som studerar på universitet, högskola eller yrkeshögskola.
Lärlingsprogrammet är en anställning under ett år där man utbildas i både praktiska och teoretiska moment samt får arbeta i några av våra bostadsområden. Programmet är tänkt till de som har avslutad gymnasieutbildning.
Traineeprogrammet riktar sig till nyutexaminerade civilingenjörer eller civilekonomer där man under 12 månader får möjlighet att testa på arbete på olika avdelningar i bolaget.
Sociala klausuler
Cirka 50 ungdomar får varje år praktik, timanställning eller fast anställning via de sociala klausuler som MKB tillämpar i våra upphandlingar.
De sociala klausulerna betyder att MKB ställer krav på socialt hänsynstagande i förfrågningsunderlaget vid upphandlingar. Ett krav kan exempelvis vara att det upphandlade företaget måste ge arbetssökande praktik- eller lärlingsplatser. Sociala klausuler är ett bra verktyg för att minska utanförskapet, till exempel vid insatser riktade till unga arbetssökande som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Feriejobb
Varje år möjliggör MKB över 500 feriejobb för ungdomar.
Cirka 250 ungdomar för sommarjobb i vår förvaltning. Sommarjobbarna kommer till MKB både från Malmö stads Ung i sommar, via läxhjälpsorganisationen Drivkraft Malmö och från andra lokala samarbeten. MKB anställer handledare för att vägleda och stödja sommarjobbarna som arbetar i MKBs bostadsområden i hela staden. Arbetet gör att eleverna lär känna sin stad, de får fler vuxna kollegor och de får lära sig hur det är att sköta ett arbete.
Genom satsningen Parklek och andra aktiviteter för barn och unga har MKB tillsammans med Malmö stad och föreningar skapat ytterligare cirka 250 sommarjobb för unga i Malmö.