Cykelskolan

MKB samarbetar med Malmö stad och Cykelfrämjandet för att göra det möjligt för fler att uppleva frihet på två hjul.

För att fler ska kunna uppleva frihet på två hjul och få arbete som kräver cykel arrangerar MKB, Malmö stad och Cykelfrämjandet cykelkurser för vuxna och ungdomar. Att kunna cykla är en förutsättning för att smidigt och hållbart kunna ta sig fram i staden. Många arbetsgivare kräver också att deras anställda ska kunna cykla. Cykelkurserna för vuxna och ungdomar är öppna för alla och genomförs året om i Kroksbäck och i Nydala. Under sommaren hålls dessutom sommarkurser i Nydalaparken. Kurserna är kostnadsfria för MKB-kunder och alla deltagare får låna cykel och hjälm.

Dela den här sidan:

  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google+

Cykelskolan i Kroksbäck

Muna

- När jag såg att MKB hade en cykelskola tänkte jag att det är nu eller aldrig! Det känns så bra och jag räknar varje dag tills det är onsdag igen, säger Muna Hassan Mohamed som är en av deltagarna i cykelskolan som just nu pågår i Kroksbäck.

Muna och de andra kvinnorna träffas sex gånger för att lära sig cykla. Kursen hålls i ett garage där en instruktör från Cykelfrämjandet peppar och utbildar dem. Här kan ingen tjuvkika på dem och de är skyddade från väder och vind. Några vinglar, en kör in i en stolpe (som tur är finns det frigolit eller filtar runt om) och andra kör galant mellan konerna.

- Det är främst på grund av mina jobb som jag vill lära mig att cykla. Jag är undersköterska på ett vårdboende och jobbar som tolk över hela Malmö. Ibland måste jag ta buss eller taxi för att hinna, men snart kan jag cykla. Det sparar mig både tid och pengar, och så får jag motion samtidigt, säger Muna.

Cykelskolan är en del i MKBs sociala arbete för att fler ska kunna arbeta men också umgås och träna. Under lektionerna blandas teori med praktik. Deltagarna får lära sig hur man mäter tumstorlek på hjulen och vad olika trafikskyltar betyder. Efter bara några gånger kan de flesta cykla. - Jag önskar att jag kunde cykla redan idag. Jag kommer att känna mig så fri och jag kommer att ha mer tid med barnen eftersom vi kan cykla ihop, säger Muna. Hon har fyra barn och ingen av dem vet vad deras mamma gör på onsdagarna.

- Det ska bli en stor överraskning!